André & Briek

Het verhaal van André en Briek

De organisatie doet twee Waregemse wielerlegendes alle eer aan door de lokale rondes naar hen te noemen. Maar wie zijn André Defoort en Briek Schotte?

Ijzeren Briek spreekt ongetwijfeld het meest tot de verbeelding. De wielrenner woonde jarenlang in Desselgem en won twee keer Dwars door België, de voorloper van Dwars door Vlaanderen. Daarom dragen de eerste vier rondes van het BK 2021 zijn naam. Aansluitend volgen vier André Defoort-rondes. Defoort woonde in Beveren-Leie en triomfeerde exact 80 jaar geleden op de Citadel van Namen, waar hij Belgisch kampioen werd.

André Defoort was een tijdgenoot en boezemvriend van Briek Schotte. In 1934 wint hij als onafhankelijke (vergelijkbaar met de elite zonder contract) na een lange solo de Ronde van Vlaanderen. Defoort was minder bekend dan Ijzeren Briek want hij zag zijn beste jaren gefnuikt door de Tweede Wereldoorlog. Daardoor reed hij veel minder wedstrijden, maar toch haalde hij in 1941 de belangrijkste overwinning uit zijn carrière binnen. Hij werd in Namen Kampioen van België.

De profcarrière van Briek Schotte begon in de Tweede Wereldoorlog. In 1942 verraste hij vriend en vijand door de Ronde van Vlaanderen te winnen, maar de mooiste prestatie volgt in 1953. Briek lokte een massa volk naar de Waregemse Markt voor Dwars door België, de toenmalige naam van Dwars door Vlaanderen. Toen was de wielerwedstrijd nog een tweedaagse: heen en terug naar Genk, gevolgd door een tijdrit. Briek verzekerde zich van eindwinst door de afsluitende tijdrit te winnen. In 1955 herhaalde hij dat huzarenstuk en werd hij een levende legende.

Na zijn actieve carrière was Briek Schotte nog 30 jaar ploegleider. André Defoort werd fietsenhandelaar en café-uitbater langs de Kortrijkseweg in Beveren-Leie. Beide kampioenen kregen een GP die naar hen werd genoemd. André overleed in 1972 op 57-jarige leeftijd in zijn slaap. Briek overleed in 2004 en werd begraven in Waregem, de stad waarvan hij ook ereburger is.