Organisatie

De organisatie van het BK Waregem is in handen van vzw WAREGEM SPORTIEF, dat 2 belangrijke partners uit de Waregemse sportwereld bijeen brengt, zijn de eerste klasse voetbalclub SV Zulte Waregem en wielerorganisator vzw KSV Waregem Vooruit, inrichter van de WorldTourWedstrijd Dwars Door Vlaanderen.

 

KSV Waregem Vooruit

adres: Liebaardstraat 120, 8792 Desselgem
BTW: BE0749 525 334
mail: info@dwarsdoorvlaanderen.be
www.dwarsdoorvlaanderen.be

Ontstaan

In 1932 wordt door enkele lokale cafébazen en middenstanders wielerclub Waregem Vooruit opgericht. Op initiatief van ex-profrenner en medeoprichter Armand Van Bruane wordt “d’Achte van Waregem” opgericht. Het is een parcours in acht vorm in het centrum van Waregem met de Grote Markt als vertrek en eindpunt.  Deze jaarlijks terugkerende Grote Prijs voor profrenners kent massale belangstelling en wordt zelfs tijdens de Tweede Wereldoorlog georganiseerd.

Dwars door België / Dwars door Vlaanderen

Na de oorlog besluit het bestuur om een koers van stad tot stad in te richten en wel in de week vlak voor Waregem Koerse. Echter op de gevraagde donderdag in augustus bleek al een koers te zijn aangevraagd, nl. Brussel-Sint-Truiden. Waarop het bestuur besluit in samenspraak met de Belgische Wielerbond op vrijdag van Sint-Truiden naar Waregem te komen. Een Tweedaagse is geboren : Dwars door België. Het was onmiddellijk een geslaagde start met een jonge belgisch kampioen Rik Van Steenbergen als winnaar. Het jaar nadien verhuist de 2-daagse naar het voorjaar in april en in 1947 wordt er door de gure weersomstandigheden maar 1 dag gereden op 16 maart en wordt Dwars door België zelfs de opener van het Belgisch seizoen na de afgelasting van de Omloop door sneeuw.

Tot 1964 zou Dwars door België een tweedaagse blijven met na Sint-Truiden steden als  Spa, Genk, Eisden en Ciney als aankomstplaatsen van de 1e rit.

Vanaf 1965 wordt mede door de toenemende verkeersdrukte overgestapt op een ééndaagse wedstrijd en dit zal zo blijven tot op heden. Ronkende namen aan de start en als winnaars, maar na een incidentrijke spurt tussen Eddy Merckx (die als eerste over de streep komt) en Walter Godefroot (die al glijdend als tweede de streep overschrijdt) in 1966, komt Dwars door België in zwaar weer terecht en krijgt het op de internationale kalender concurrentie van andere grote klassiekers. In 1971 wordt daarom als protest niet georganiseerd.

Vanaf 1972 plaatst Dwars door België zich op de zondag vóór de Ronde, maar moet er wel de concurrentie dulden van de Brabantse Pijl. Omdat het steeds moeilijker wordt een deftig deelnemersveld bij elkaar te krijgen, plaatst de wedstrijd zich in 1983 op de donderdag na Milaan-San Remo. Terug alle toppers aan de start en promotie in 1985 naar 1e categorie. Op vraag van de televisie werd de wedstrijd vanaf 1992 op woensdag gereden.

In 2000 verandert de naam in Dwars door Vlaanderen en komt de wedstrijd rechtstreeks op TV.

In 2010 wordt Flanders Classics opgericht en wordt DDV opgenomen in het rijtje van de 6 belangrijkste voorjaarsklassiekers in Vlaanderen. In 2012 komt er een 1e vrouweneditie en in 2013 promoveert DDV naar Hors Categorie.

De komst van Amerikaans president Barak Obama in 2014 en zelfs de terreuraanslagen van de dag voordien krijgen het bestuur niet klein en in 2016 wordt toch DDV gereden. Geen sinecure en dat vinden ze ook bij de UCI waardoor we vanaf 2017 kunnen promoveren naar het hoogste schavotje, zijnde de World Tour. Na 3 geslaagde edities en topwinnaars wordt onze licentie met 3 jaar verlengd.

Helaas door de uitbraak van het coronavirus kwam er dit voorjaar geen 75e jubileumeditie in 2020.

 

Wereldkampioenschap 1957

Als blijkt dat Tiegem het hen toegewezen WK in 1957 financiëel niet zal halen, springt KSV Waregem Vooruit samen met de gemeente Waregem op de kar en haalt het WK naar het pas gebouwde Regenboogstadion aan de stadionvijvers in Waregem. Zelfs een te bouwen brug over die stadionvijvers vormt geen hinderpaal om een mooie laatste rechte lijn te krijgen. Onze landgenoot Louis Proost op zaterdag bij de amateurs en Rik Van Steenbergen op zondag bij de profs kronen zich tot wereldkampioen en krijgen de zegebloemen overhandigd door Koning Boudewijn in aanwezigheid van duizenden toeschouwers aan de Gaverbeek.

Kampioenschap van België

1966
Samen met de gemeente besluit de 2e generatie van het bestuur  het BK voor profs te organiseren. Opnieuw fungeerde het Regenboogstadion als aankomstzone van de wedstrijd. Guido Reybrouck pakte er zijn belgische titel in de sprint. Yvonne Reynders werd kampioene bij de vrouwen.

1970
In dat jaar strijdende internationale liefhebbers voor de driekleur. Vic Peeters is er de snelste.

1989
KSV Waregem Vooruit organiseert voor de 2e keer het BK voor de profs. Intussen is er heel wat verandert in wielerland en moest eerst anderhalf miljoen BF aan de BWB overgemaakt worden. Het parcours liep over Wortegem en Nokere. Het werd een boeiende wedstrijd waarbij diep in de finale na de laatste beklimming van de Nokereberg 2 renners weggeraakten : Carlo Bomans en Eddy Planckaert. Wat niemand verwachtte, gebeurde toch. Planckaert voelde zich te zegezeker en werd alsnog toch gevloerd in de spurt met 2 door Carlo Bomans, die later bondscoach zou worden.

En verder: voorzitter Carlo Lambrecht en bestuurslid Ivan Soetaert waren lid van de stuurgroep die in 2004 het Belgisch
kampioenschap veldrijden te Wielsbeke organiseerde. In 2014 deden ze dat nog eens over als “trekkers” van het BK wielrennen op de weg, geassisteerd door de zowat voltallige bestuursploeg van KSV Waregem Vooruit vzw.

Foto bestuur anno 2019 vzw KSV Waregem Vooruit

 

 

 
      

SV ZULTE WAREGEM

adres: Zuiderlaan 17, 8790 Waregem
mail: info@essevee.be
www.essevee.be

 

SV ZULTE WAREGEM

Grensverleggend. Dat is sinds 2001 de baseline in het logo van voetbalclub SV Zulte Waregem. Het zit in het DNA van Essevee. Letterlijk, toen Zultse VV en KSV Waregem fusioneerden en daarmee de provinciegrens uitwisten. Figuurlijk, als innovatieve challenger in het Belgische voetbal. Het is dan ook een unieke opportuniteit dat we in 2021, exact 20 jaar later, de kans krijgen om samen met KSV Waregem Vooruit onze eerste stappen in het wielrennen te zetten. En dat aan de voordeur van onze thuisbasis, het Regenboogstadion.

Het sportieve palmares van onze club oogt indrukwekkend. Op 19 jaar tijd werden we tot vice-kampioen gekroond, rijfden we twee keer de Beker van België binnen en beleefden we maar liefst vier Europese campagnes. Ondertussen is het Regenboogstadion een thuis voor om en bij de 6500 abonnees en ontvangen we tweewekelijks een gemiddelde van 9000 supporters per thuiswedstrijd. Op topwedstrijden kunnen we dankzij een doorgedreven marketing- en salesstrategie nagenoeg alle 12 414 zitjes vullen. Meer dan duizend van die zitjes worden aangevuld met een hospitalityformule. Het zijn sportieve en extra-sportieve prestaties waar de gemiddelde profclub enkel van kan dromen.

Onze laatste bekerfinale dateert van maart 2017. We konden de roodgroene supportersschare een onvergetelijke ervaring bieden. Daarbij waren veel uitdagingen over alle departementen van onze club heen: de massale busverplaatsing naar de Heizel, het fandorp aan het Atomium, de fan experience in het Koning Boudewijnstadion. Dankzij een nauwe samenwerking met alle actoren maakten we er een ongekend succes van en konden we uiteindelijk 18 000 supporters een onvergetelijke ervaring bieden.

Het illustreert meteen ook de maatschappelijke hefboom waarover onze organisatie beschikt. We overstijgen daarmee het voetbal en nemen onze maatschappelijke rol op. Zowel met de sociale diensten van Stad Waregem als onze eigen supportersclubs nemen we ons sociaal engagement op. Onze communitywerking geldt dan ook als een referentie in het Belgische voetbal. En wie weet… binnenkort ook in het wielrennen?

We scoren niet enkel op het veld. Naast het veld is Essevee een challenger voor de top van het Belgische voetbal. Dat blijkt uit de uitbreiding en exploitatie van het Regenboogstadion. Sinds 2014 breidden we het Regenboogstadion uit met een sfeertribune en familietribune. In 2018 openden we de Zuidercorner, onze businesshoek met Bistro Berto en drie verdiepingen skyboxen. Het toont een doordachte strategie waarbij we ons stadion doel(groep)gericht uitbreiden.

En dan hebben we het nog niet over ons evenementenbureau Ballroom gehad. Het verhaal start met de exploitatie van de businessruimtes in het Regenboogstadion op niet-wedstrijddagen. Ballroom bouwt een betrouwbaar, professioneel, flexibel en correct imago op en al snel volgen externe events, zoals het VIP-gebeuren op het Waregemse dancefestival Hype-O-Dream. Ondertussen kunnen we ook HippoLoggia, het nieuwe VIP-gebouw op de Waregemse Hippodroom, toevoegen aan dat lijstje. Voor de beide iconische landmarks is Ballroom de exclusieve evenementenpartner.