Nationale Loterij

 

Nationale Loterij

De Nationale Loterij is een partner van het BK Waregem en beantwoorden daarom enkele vragen. Ze vertellen over hun link met het wielrennen en de reden van hun partnerschap.

Hebt u een persoonlijke link met het wielrennen?

“De voorliefde voor het wielrennen is me met de paplepel meegegeven. Wie opgroeit in een periode waarin je grootheden als Eddy Merckx, Roger De Vlaeminck of Freddy Maertens wekelijks op televisie de allergrootste triomfen ziet behalen, die kan niet anders dan vurig gepassioneerd zijn door de koers. Net als bij zovele Belgen zit de voorliefde voor de fiets in mijn DNA. Dat ik zovele jaren later het voorrecht heb om te mogen fungeren als gedelegeerd bestuurder van een bedrijf dat al meer dan 35 jaar diep verweven is met de koers, maakt het plaatje compleet. Lotto is een begrip in het wielrennen en hoopt dat nog heel lang te blijven. Daar draag ik graag mijn steentje toe bij.”

Heeft het bedrijf een link met het wielrennen?

“Bij de Nationale Loterij zien we onszelf als trouwe partner van het Belgische wielrennen vooral als “gangmaker van de koers”. Eerder dit jaar, op 2 maart 2021, was het exact 37 jaar geleden dat we onze eerste overwinning als shirtsponsor in het wielrennen mochten vieren. Sindsdien is onze betrokkenheid in het wielrennen enkel gegroeid en mogen we ons op de dag van vandaag een trotse partner noemen van tal van wielergerelateerde projecten en verschillende roemrijke wielerwedstrijden op Belgische bodem. Naast onze steun aan de Belgische WorldTour-ploeg Lotto-Soudal, investeren we ook in een vrouwen- en beloftenploeg, in tal van jeugdopleidingen en in wielerevents die de fans dichter bij hun favoriete sport brengt. Het Belgisch Kampioenschap wielrennen is daar een prima voorbeeld van.”

Hebt u een favoriet fietsmoment en wanneer?

“Mijn favoriete fietsmoment is ongetwijfeld het ‘wachten op de eurovisie-uitzending’ van pakweg een Ronde van Frankrijk in mijn kindertijd. Als klein jongetje zat ik namelijk altijd klaar om de rechtstreekse uitzending te volgen maar die was steevast later dan aangegeven op het uitzendschema. Het was dus wachten terwijl mémé en pépé, enkele buren en vrienden al aan de koffie of de pintjes zaten. De voorbeschouwingen van dat vrolijke gezelschap waren memorabel. Vive le vélo is er niets tegen.”

 

Als u denkt aan wielrennen, denkt u aan… (vul aan)

“Een mondiale sport die altijd toegankelijk is gebleven. Tegenwoordig zijn onze Belgische voorjaarsklassiekers in zowat de hele wereld te bekijken op televisie, maar toch kan ik geen enkele sport ter wereld bedenken met zulke allure waar je een kwartier voor de start van een wedstrijd je idolen nog bijna letterlijk kan aanraken. Koers is razend populair in Frankrijk, in Italië, in het Verenigd Koninkrijk of het Baskenland, maar nergens is de passie voor de fiets groter dan in België, waar de koers nog echt aan het volk toebehoort. En dat beseffen we bij de Nationale Loterij maar al te goed. Het is daarom dat wij wielerfans de unieke kans bieden om via het ‘Captains of Cycling’-cooperatieproject zelf de toekomst van het Belgische wielrennen te bepalen. Als ‘gangmaker’ van de Lotto Soudal-ploeg ben je niet alleen supporter, maar ook aandeelhouder. Voor een bescheiden bedrag kan je zelf mee welke richting je wilt geven aan de enige écht Belgische wielerploeg, en dat terwijl je in de watten gelegd wordt op unieke wielerevents en geniet van tal van exclusieve voordelen.”

Wie is u favoriet voor het BK Waregem?

“Onze Lotto Soudal-ploeg zal met stevig blok naar Waregem afzakken en het is, zoals altijd, de bedoeling om aanvallend en attractief te koersen. Wanneer ik de Belgen in onze ploeg bekijk, hebben we een aantal hete hangijzers in het vuur. Ik verwacht wel wat van een aantal jongens: Gerben Thijssen heeft al getoond dat hij snelle benen heeft en moet zeker iets kunnen op dit vlakke parcours, Brent van Moer heeft dit voorjaar erg mooie dingen laten zien en onderschat ook zeker Philippe Gilbert niet. Die zal fris en in een uitstekende vorm aan de start verschijnen en is erop gebrand om zich te tonen. Als ik toch één naam moet kiezen, doe mij dan maar een outsider: Tosh van der Sande. Die eindigde dit jaar in Dwars door Vlaanderen al eens vijfde op dezelfde arrivée.”

Waarom is het voor u belangrijk om partner te zijn van het BK Waregem?

“Wielrennen is zoals gezegd een toegankelijke sport die enorm overeen komt met de waarden en normen van de Nationale Loterij. Het is een toegankelijke sport die je samen beleeft met vrienden, familie of collega’s. Koers verbindt mensen en biedt hen een vorm van verantwoord entertainment. Onze betrokkenheid bij de koers is iets wat zich uit in de sponsoring van een echt Belgische wielerploeg en het ‘Captains of Cycling’-cooperatieproject, maar ook in de ondersteuning van wielerorganisaties en -wedstrijden. Het Belgisch Kampioenschap is een vaste waarde op de wielerkalender en een dag waar heel veel wielerfans naar uitkijken. Die dag is voor Lotto de uitgelezen kans om de unieke band tussen supporters, wielerploeg en sponsor in de spotlights te zetten.”

Wat is u mooiste fietsroute die u laatst gereden hebt?

“Dat niet-essentiële reizen naar het buitenland een tijdlang niet toegelaten waren, heeft ook zo zijn voordelen gehad. We hebben de mooiste stukjes natuur in onze eigen Belgenland (her)ontdekt. Te voet, maar toch vooral op de fiets. Ik trok onlangs naar Marcourt, in het hart van de Ardennen, en fietste er op en rond de côte de Dauchamps. Dat is een beklimming van slechts 3,7 % gemiddeld, maar wel eentje van zo’n tien kilometer lang. Gezien mijn leeftijd en staat van conditie was dat al een voldoende grote uitdaging, maar het was vooral een aangename kennismaking met deze “Poggio in onze eigen achtertuin.”